3 onweerlegbare redenen om een crowdfundingproject te financieren

Een creatief idee helpen financieren op een crowdfundingplatform, zou dat niets voor jou zijn? Aarzel je nog? Onze argumenten zullen je snel over de streep trekken.

De eerste, voor de hand liggende reden om een crowdfundingcampagne te steunen is de beloning die je ontvangt. Vooral omdat die soms heel origineel is! Op Hello crowd! vind je volop voorbeelden. Denk aan MAD LAB, dat je een koekjesworkshop cadeau deed om zelf té gekke koekjes te bakken, aan de auteurs van “Jeux de Mains…”, die jouw naam of voornaam aan een van de romanpersonages gaven of aan de regisseuses van “Samen Gelukkig”, die je een bijrol in hun film aanboden!

En er zijn nog een pak andere onweerlegbare redenen die steeds meer funders overtuigen. Doe jij binnenkort ook mee?

1. Crowdfunden is vooral in mensen geloven 

Rond een crowdfundingproject ontstaat al snel een hechte community van mensen die hun solidariteit betuigen. Je maakt deel uit van een groep en je weet naar wie je steun gaat en voor wie je een inspanning levert. De initiatiefnemer stelt zich voor en hij staat open voor dialoog. “Je kan letterlijk een gezicht op een project kleven”, bevestigt Greg, die al een tiental projecten op Hello crowd! en andere platformen heeft gesteund. “Dit was voor mij altijd een belangrijk aspect. Eerder dan een structuur of een bedrijf wil ik in de eerste plaats mensen helpen.”

2. Jij geeft zelf de wereld gestalte waarin je wil leven

Als je deelneemt aan een crowdfundingcampagne steun je ook lokale initiatieven en zet je je schouders onder een project dat je belangrijk of verrijkend vindt. Zo aarzelde Kaat niet om de nieuwbouw van de ervaringsgerichte kleuterschool “De Sterrebloem” te steunen. Het is de bedoeling om klassen met muren van strobalen te bouwen, afgewerkt met natuurlijke leempleister. “Ik sta helemaal achter dit onderwijstype”, zegt Kaat. “Ik geloof bovendien in een milieuvriendelijke en duurzame omgeving voor de kinderen vanaf volgend schooljaar. Daarom draag ik graag bij. Het project was al na enkele weken voor 113% gefinancierd en ik zal dus binnenkort het resultaat kunnen zien. Ik brand van ongeduld!”

3. Je geld krijgt een zinvolle bestemming

Zelfs met een klein bedrag bouw je mee aan een groot verhaal. Jij bent een onmisbare schakel en je bepaalt mee of het project succesvol is. Met jouw bijdrage zorg jij ervoor dat de initiatiefnemer zijn droom kan waarmaken. Kortom, je besteedt je geld zinvol. Dat is nog meer het geval als de campagne die je steunt weinig of geen kans maakt in de traditionele financieringscircuits. Denk aan artistieke of humanitaire projecten. “Mijn middelen zijn beperkt”, zegt Johan, “maar af en toe steun ik een of ander artistiek project met 5 of 10 euro. Ik ben zelf beeldhouwer en ik weet hoe moeilijk het is om van je kunst te leven. Dus als ik iets voor iemand kan doen, ook al is het niet veel, dan doe ik dat graag. En ik voel mij daar zelf ook goed bij!”

Overtuigd? Zet dan de stap! Er zijn zoveel ideeën die op jouw duwtje in de rug wachten om open te bloeien. 5 en enkele muiskliks zijn voldoende! Ontdek de projecten

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!