Als (klassieke) muziek in de oren

Crowdfunding en muziek vormen een perfect huwelijk. Zangers waren immers de eersten die het concept gebruikten om een nummer of album te financieren. Klassieke muziek bleef tot nu toe wat op de achtergrond, maar daar komt verandering in...

Ook in de wereld van de klassieke muziek verandert de mentaliteit. Twee of drie jaar geleden nog zouden heel wat orkesten, opera's of muzikanten het niet prettig gevonden hebben als je hen zou voorstellen een beroep te doen op crowdfunding. In de wereld van de klassieke muziek bedel je nu eenmaal niet bij het grote publiek, maar ga je eerder aankloppen bij grote bedrijven, luxemerken of mecenassen. Dat was vroeger. Vandaag hebben ook de meest prestigieuze ensembles hun weg gevonden naar crowdfunding.

Een heel recent voorbeeld is het Orchestre de la Suisse Romande. Het orkest deed een beroep op crowdfunding om de aankoop van nieuwe instrumenten te financieren. In Canada mag het symfonisch orkest PEI dan weer opgelucht ademhalen sinds begin april. Het orkest kan dankzij crowdfunding blijven bestaan. In Utrecht werd begin januari via crowdfunding maar liefst €121.000 ingezameld voor de opening van een bar met klassieke muziek. En dan zijn er ook nog de ontelbare muzikanten en ensembles die hun albums of tournees via deze weg financieren.

De voordelen van crowdfunding voor de (klassieke) muziek

1. Crowdfunding zorgt voor een nieuw publiek

Dankzij crowdfunding kan de muziekwereld haar doelpubliek uitbreiden of een ander publiek aantrekken. Voor klassieke muziek is crowdfunding dan ook een geschenk uit de hemel. Klassieke muzikanten bereiken zo niet alleen meer luisteraars, maar kunnen ook rekenen op een nieuwer én jonger publiek.

2. Crowdfunding brengt publiek en muzikanten dichter bij elkaar

Voor wie een instrument, concert of album mee financiert, lijkt het alsof hij deel uitmaakt van het orkest. Hij leeft mee (of overleeft zelfs mee) en hoort bij de grote 'familie'. Voorheen was er sprake van een zekere afstand tussen het publiek en de klassieke muziek. Crowdfunding zorgt voor een concrete band tussen de twee. Er ontstaat een uitwisseling en wederkerigheid. Vooral wanneer de beloning bestaat uit een ontmoeting met de muzikanten of concerttickets.

3. Crowdfunding meet het potentieel van een artiest

Dankzij crowdfunding kunnen klassieke artiesten hun muziek of muziekproject toetsen aan de verwachtingen van het publiek, net als bij pop- of rockmuziek. Slaat de muziek aan? Dan worden de funders misschien al snel trendsetters of heuse persattachés!

4. Crowdfunding als remedie tegen de dalende privégiften

Nu cultuurprojecten getroffen worden door besparingen en bedrijven hun sponsoringbudget sterk terugdringen, kan crowdfunding nieuwe perspectieven openen.Wil je een kwartet oprichten, een concert organiseren om je solotalent aan het grote publiek te tonen of een eerste album opnemen? Op Hello crowd! kun je je eigen financieringsproject indienen. Een fluitje van een cent!

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!