Bijdragen doet deugd. Het geluk zit in het geven!

“Geven is ook krijgen” wordt weleens gezegd. En dat is bij crowdfunding niet anders ...

Gelukscoaches zijn het er unaniem over eens dat geven en krijgen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ons vermogen om te geven en te ontvangen staat centraal in onze levenservaring. Want wat je geeft, krijg je ook terug. Soms zelfs dubbel en dik. Een ding is zeker: hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt! Klinkt filosofisch, maar deze positieve relatie tussen twee acties geldt ook bij crowdfunding ...

Jij draagt bij, ik krijg

Wanneer je bijdraagt aan een project, maak je de verwezenlijking ervan mogelijk. Dat boost het vertrouwen van de initiatiefnemer. Hij voelt zich gewaardeerd en is vastberadener dan ooit om vorm te geven aan zijn idee en het zo goed mogelijk uit te werken. “Ik voelde me aangemoedigd”, aldus Aurore Phanariotis, het brein achter Flavors Bakery. “Het gaf mijn project meer gewicht!” “Het bevestigde dat er echt interesse was in het project”, zegt ook Adrien Grégoire, die aan het hoofd staat van de muziekclub Primitive Music. “De crowdfundingcampagne gaf een heuse boost en maakte mijn nieuwe professionele avontuur levensvatbaar.”

Jij draagt bij, jij krijgt

Wie bijdraagt aan een project, krijgt daarvoor een symbolische of materiële beloning. Maar het geeft ook gewoon een onbetaalbaar gevoel: trots, plezier, welzijn, ... Dat weet Caroline, die meewerkte aan de oprichting van een kunstmagazine, als geen ander. “Afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag kreeg je een exemplaar van het magazine of een andere beloning. Dat ging van een abonnement op meerdere nummers tot een werk van een artiest die bij het project betrokken was. Toen ik mijn eerste exemplaar in handen kreeg, voelde ik een zekere fierheid. Ik had het gevoel dat ik mijn steentje had bijgedragen. Als ik over het magazine praat, zeg ik dan ook spontaan ‘We hebben het uitgebracht’. Dat komt omdat je dankzij de crowdfundingformule echt de indruk hebt een kleine, hechte groep te vormen die zich achter een gemeenschappelijk project schaart.”

Sophie steunde dan weer de roman van een van haar vrienden. “Bij de traditionele uitgevers kreeg hij telkens weer het deksel op de neus omdat ze het onderwerp te specialistisch vonden. Daarom besloot hij een crowdfundingcampagne te lanceren. De meeste vrienden steunden hem. En de mond-tot-mondreclame deed de rest. Met als resultaat dat zijn boek werd uitgegeven. Ik had € 20 euro gegeven en kreeg een gesigneerd exemplaar. Maar wat nog belangrijker is, toen ik zijn boek in een gereputeerde boekhandel zag liggen, was ik superfier dat dat daar een beetje dankzij mij was terechtgekomen.”

Zit er een heuse funder in jou en wil je een project steunen? Dat kan, met slechts € 5 en enkele muisklikken. Ontdek de te financieren projecten.

Een project indienen
Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!