Crowdfunding is al 140 jaar oud!

140 jaar?! Toen was er amper elektriciteit! Er was zelfs nog geen radio. Toch bestond het principe van de crowdfunding al. In 1875 was het Vrijheidsbeeld immers een van de eerste projecten dat gefinancierd werd door fondsen in te zamelen.

Als teken van vriendschap tussen beide naties besloot Frankrijk een standbeeld te schenken ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten. De VS moesten de sokkel financieren om het standbeeld te krijgen. De bouw van het standbeeld werd in 1875 opgestart, en pas in 1884 voltooid. Artikels in de pers, loterijen, voorstellingen, banketten, verkoop van voorwerpen met het beeld, enz.: de inzameling van fondsen voor de financiering van het standbeeld werd uiteindelijk in 1880 afgesloten,met de hulp van meer dan 100.000 Franse funders.

De financiering van de sokkel liep vertraging op aangezien de Amerikanen er niet in slaagden om de nodige fondsen bijeen te krijgen. In 1885 lanceerde persmagnaat Joseph Pulitzer in zijn krant The World een grootse campagne waarin hij een beroep deed op de nationale fierheid. In minder dan twee maanden haalde hij (toen)$102.000 op. 80% daarvan bestond uit giften van minder dan $1. Het standbeeld werd op 28 oktober 1886 officieel ingewijd.

Crowdfunding is dus geen revolutionair idee. Maar we moeten toegeven dat dit principe gekoppeld aan de nieuwe technologieën veel praktischer en sneller is.

Photo by Alex.m.Hayward (CC BY 2.0)

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!