Crowdfunding kan ook nuttig zijn voor scholen en universiteiten

Ook om een nieuw type school op te richten, verouderde klassen te restaureren, het uitgeven van online cursussen te financieren (genre Mooc),… brengt crowdfunding vaak uitkomst!

Als subsidies tekortschieten moeten scholen en universiteiten noodgedwongen creatief andere financieringsbronnen aanboren. En steeds vaker is dat crowdfunding. Want waarom zou crowdfunding het voorrecht van studenten of startende ondernemers moeten zijn? Ook scholen en universiteiten zien er een belangrijke bondgenoot in.

Je school renoveren

Iedereen die rondkijkt in een gemiddelde school of doorsnee klaslokaal zal toegeven dat ze een opknapbeurt hoognodig is. Alleen: meestal ontbreken de middelen en subsidies om er werk van te maken. Soms leidt dat zelfs tot sluiting. Een dorpsschool in Frankrijk was het beu om eindeloos op subsidies te wachten, terwijl de leerlingen het moesten stellen met 30 jaar oude, afgeleefde prefabklassen. Kon crowdfunding geen uitweg bieden? Het werd meteen en primeur: de school haalde iets meer dan €44.000 op.

Nieuwe opleidingen creëren

In Overijse nam een niet-gesubsidieerd college in september van vorig jaar zijn toevlucht tot crowdfunding om zijn onderwijs te kunnen voortzetten. In Frankrijk konden dankzij crowdfunding twee scholen worden opgericht, respectievelijk voor het aanleren van traditionele bakkerijtechnieken en computerprogrammeren. Crowdfunding kan ook helpen om een Mooc-project te financieren, de online cursussen die door studenten wereldwijd worden geapprecieerd.

Nieuwe studierichtingen en opleidingen ontwikkelen kan dus voortaan ook met behulp van de inzet en het geld van een internet community. Als een project aan een behoefte beantwoordt of op een trend inspeelt, kan het ongetwijfeld financiering vinden.

Solidariteitsprojecten concreet maken

Er zijn nog andere scholen die crowdfunding inzetten voor solidariteitsprojecten, met name in Afrika. Zo lanceerde atheneum De Brug een campagne op Hello crowd! om een reis naar Senegal te financieren. De leerlingen renoveerden er de installaties van de lokale school Les Cajoutiers en gaven er allerlei lessen: Engels, Frans, maar ook dans, enz. 

Kortom, voor wie zijn verbeelding aan het werk zet, zijn er vrijwel oneindig veel mogelijkheden!

Maak jij deel uit van een school, universiteit, faculteit of oudervereniging en wil je één van je projecten financieren? Bespreek je project met ons!

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!