Friendfunding, de gangmaker voor crowdfunding

Wie een campagne opzet voor crowdfunding voor een project, gaat allicht – dat is geen geheim – eerst aankloppen bij zijn familie en vrienden. Dat noemen we dan "friendfunding".

Familie en vrienden behoren tot de eerste kring bij participatieve financiering. Volgens een artikel van onze partner Ulule behoren familie en vrienden in 99% van de gevallen tot de eerste sponsors voor een initiatiefnemer. Welkom in de "friendfunding"!

Zouden funders eerst in mensen investeren, en later pas in ideeën of producten? Dat is duidelijk: terwijl 22% van de Amerikanen al eens hebben deelgenomen aan een online- fondsenwerving, wat veel is, gaan die giften in 68% van de gevallen naar een familielid, een vriend of een kennis. De reden: ze kennen de initiatiefnemer van het project en zijn integriteit, en ze geloven in hem.

De voordelen van friendfunding

  • Familie en vrienden zullen jouw project meehelpen uit de grond te stampen: hun bijdragen zijn het bewijs dat je in staat bent mensen te mobiliseren rond je idee.
  • Hun bijdrage levert jouw project credibiliteit op.
  • Dit spoort "vrienden van vrienden" en zelfs onbekenden aan om je project te steunen.
  • Familie en vrienden zijn meer gemotiveerd om je te steunen dan om een tegenprestatie of investeringsopbrengst.

Vergeet niet dat je vrienden wel degelijk vrienden moeten blijven. Als je in je omgeving op pad gaat om je project kenbaar te maken en ondersteuning te vragen, wees dan niet te gulzig. Je moet accepteren dat de ene jou wel €100 kan aanbieden, maar een ander slechts €5. Laat het bedrag van hun bijdrage vooral niet de basis zijn voor een hiërarchie in vrienden of familieleden! Het vertrouwen van je vrienden heeft geen prijs! 

Tot slot: als jouw initiatief niet het verhoopte resultaat bereikt, neem dan wat afstand en analyseer de redenen. Want als je naaste omgeving niet gelooft in je project, hoe ga je dan onbekenden overtuigen? Hoe ga je dan slagen in je crowdfunding? 

We praten er samen over bij Help & Support.

Sommigen vinden het een enorme uitdaging om een beroep te doen op familie of vrienden om bij te dragen tot de financiering van hun project. Welke obstakels beletten jou om een beroep te doen op die kostbare eerste financieringskring? Is dit voor jou géén probleem? Welke adviezen zou je dan geven?

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!