Het woord “crowdfunding” bestaat 10 jaar, happy birthday!

Tijd voor een mooie taart en kaarsjes! In augustus viert “crowdfunding” zijn 10-jarig bestaan. Wij blikken even terug op de oorsprong van de term en gaan na hoe die in de woordenboeken is terechtgekomen.

Augustus 2006: uitvinding van de term “crowdfunding”

Het uitvindersloon gaat naar… de Amerikaan Michael Sullivan. In 2006 richtte hij Fundablog op, een incubator voor projecten in verband met videoblogs (overigens met matig succes). Het was zijn bedoeling om transparant en op basis van wederkerigheid interesten uit te keren, vertrekkende van het idee van participatieve financiering (“from the crowd”). Toch duurde het nog jaren vóór de term “crowdfunding” tot de woordenschat van de webgebruikers ging behoren. Dat gebeurde pas toen het aantal online platforms snel toenam.

In dit verband is het grappig om te beseffen dat het crowdfundingprincipe al veel langer bestaat.... zelfs al meer dan 140 jaar! Het Vrijheidsbeeld is immers een van de eerste projecten dat gefinancierd werd door fondsen in te zamelen

Kunstenaars als crowdfundingpioniers

Waarom kunstenaars? Meestal kunnen ze op een schare trouwe fans rekenen. Zo lukte het de Britse rockgroep Marillion om in 1997 bijna €50.000 op te halen om een tournee in de Verenigde Staten te financieren. Naar een naam voor hun project moesten ze niet lang zoeken: “Tour Fund”. Het was de eerste band die aan crowdfunding deed. 

Hoewel de term crowdfunding pas van 2006 dateert, verscheen het allereerste crowdfundingplatform al in 2001 op het internet. Het was Artistshare, dat door jazzartiesten wordt gebruikt. Het bestaat nog altijd!

Verrassende resultaten

Sinds de opkomst van het concept zijn al veel knettergekke crowdfundingprojecten de revue gepasseerd. Denk aan de financiering van een aardappelsalade. De initiatiefnemer van het project vroeg maar 10 dollar, maar haalde er 55.000 op! Uiteindelijk kwam dat bedrag grotendeels terecht bij een aantal liefdadigheidsinstellingen.

In maart van dit jaar is Mondo, een start-up uit Londen, erin geslaagd om alle crowdfundingrecords te verpulveren. Op 96 seconden stroomde er 1,3 miljoen euro binnen! Het product was een bankrekening die alleen via je smartphone toegankelijk is.

Het allergrootste bedrag dat ooit met een crowdfundingproject werd opgehaald, dateert dan weer van 2012. Toen werd de videogame “Star Citizen” gefinancierd met in totaal 102 miljoen dollar!

Crowdfunding in het woordenboek

In het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (de “Dikke Van Dale”) is de term “crowdfunding” toegevoegd in 2011. De definitie luidt: “Financiering van ondernemingen, projecten, goede doelen e.d. door een groot aantal kleine financiers die geworven zijn via oproepen in sociale media en dergelijke”. Ook het werkwoord “crowdfunden” staat erin, maar pas sinds 2015.

In Noord-Amerika vermeldt ook het woordenboek Merriam Webster, dat overeenstemt met onze Van Dale, het woord “crowdfunding”, met de volgende definitie: “The practice of soliciting financial contributions from a large number of people especially from the online community.” Wat zoveel betekent als: de praktijk om aan een groot aantal personen en meer bepaald aan de online gemeenschap een financiële bijdrage te vragen.

Op zoek naar een leuk idee om de verjaardag van “crowdfunding” te vieren? Zet zelf de stap en dien nu je financieringsproject in! Want voor je het weet, zijn we weer 10 jaar verder ;-)
Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!