Naar de Olympische Spelen dankzij crowdfunding

Niet alle sporters hebben het geluk dat vrijgevige sponsors of hun federatie over de brug komen met financiƫle steun om hun deelnamekosten aan de Olympische Spelen in Rio te betalen. Maar ook voor hen is er een oplossing: crowdfunding!

In het vooruitzicht van de Olympische Spelen in Rio hebben atleten wereldwijd hun toevlucht genomen tot crowdfunding om hun deelname veilig te stellen. Het volstaat immers niet om sportief aan de minimumvereisten te voldoen, je moet ook zelf je reis, je onkosten en vaak zelfs je voorbereiding bekostigen. Crowdfunding blijkt dan een elegante oplossing om de reis- en begeleidingskosten draaglijk te maken. Dat heeft de Franse taekwondospeelster Haby Niaré mogen ervaren. Zij diende een project in om met donaties een mentale coach en een diëtist te vergoeden tijdens haar training. Dat lukte: ze haalde 4.000 euro op. En zij is niet de enige.

Charline Van Snick, Belgische judoka

Charline Van Snick, Belgische judoka

Ook de Luikse judoka Charline Van Snick koos deze weg om haar doel te bereiken. Voor haar voorbereiding op de Olympische Spelen diende zij een donatieproject in. Met het opgehaalde bedrag kon zij onder andere in mei deelnemen aan de Masters in Mexico, een essentieel toernooi om in Rio als reekshoofd aan te treden. Maar zo’n voorbereiding is duur, want je moet een coach, kinesist en diëtist kunnen betalen. Zelf verklaarde zij hierover: “Vergelijk het met een minibedrijfje dat je beheert. Af en toe moet ik de betaling van sommige medewerkers uitstellen. Hatelijk, maar het gaat niet anders. Er zijn maanden dat ik het echt moeilijk heb.” Charline is niet de eerste sporter in België die een beroep doet op crowdfunding. In 2014 slaagde kunstschaatser Jorik Hendrickx er op deze manier in om deel te nemen aan de spelen in Sotsji. Hij had toen 12.500 euro als doelstelling genomen.

Kyle Snyder, studerende worstelaar

Kyle Snyder, studerende worstelaar

Ook de 20-jarige Amerikaanse worstelaar Kyle Snyder kon dankzij crowdfunding samen met zijn familie naar Rio reizen. “Ik wil de grootste worstelaar van de planeet worden. Ik studeer nog en een makelaar of een federatie kunnen mij financieel niet steunen.” Hij lanceerde bijgevolg een pakkende campagne om zijn landgenoten enthousiast te maken voor zijn project.

Met crowdfunding naar de Paralympics

Ook het Belgian Paralympic Committee kiest via zijn website voor crowdfunding. Het publiek kan de paralympische atleten steunen door symbolische kilometers te financieren. Per kilometer wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Op die manier wil het comité de afstand Brussel-Rio overbruggen, in totaal 9.500 km, voor een opbrengst van 47.500 euro.

Maar atleten doen niet alleen een beroep op crowdfunding om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Steeds vaker kiezen ze voor deze weg om hun seizoen, medewerkers, uitrusting of reizen te bekostigen. Crowdfunding blijkt zelfs nuttig om een minder bekende sporttak in België te lanceren. Denk maar aan de initiatiefnemers van het project Curling in Belgium en hun zeer succesvolle campagne op Hello crowd!. Zij haalden op die manier ruim 30.000 euro op! Een mooi bewijs dat crowdfunding alles mogelijk maakt … zelfs de meest gewaagde sportieve uitdagingen.

Droom je van een podiumplaats of een medaille? Wil je het publiek laten kennismaken met een nieuwe sport? Dien dan je project voor sportcrowdfunding in op Hello crowd!.

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!