Zij ontvingen meer dan ze hebben gegeven!

Wie op Hello crowd! een crowdfundingproject steunt, ontvangt een beloning: een product of een dienst meestal met een link naar het project zelf. Maar vooral de “gevoelens” die een bijdrage losmaakt, zijn van onschatbare waarde. Want wie iets geeft, krijgt ook zoveel terug, zeggen deze funders. Zij hebben in elk geval het gevoel dat ze veel meer hebben gekregen dan gegeven.

Kim, Matt, Julie, Elise en Johanna zijn het erover eens: een crowdfundingproject steunen gaf hen elke keer het gevoel dat ze betrokken waren bij het project, dat hun bijdrage echt het verschil maakte voor het succes en dus meer dan louter financieel was.

Vrienden steunen en onderdeel worden van een project

Matt vindt dat crowdfunding in de eerste plaats een manier is om je vrienden een duwtje in de rug te geven. “Ik draag regelmatig bij aan nieuwe projecten van vrienden. Ik maak dus deel uit van hun ‘eerste kring’. Zo heb ik al eens een boek gesteund, een bar, een webdocumentaire… De beloning laat mij eigenlijk koud, ik geniet er gewoon van als een project zijn doelstelling haalt.”

Kim deelt volledig zijn mening: “Tot nu toe steun ik alleen maar projecten als ik de initiatiefnemer ken. Ik heb al geholpen om een toneelstuk op de planken te brengen, een kortfilm te draaien… Ik kreeg dan in ruil een abonnement en ik mocht een algemene repetitie of een avant-première bijwonen. Dat rechtstreekse contact is voor mij belangrijk. Het gevoel dat ik eraan overhoud, is vooral dat ik een artiest heb geholpen, niet dat ik geld heb gegeven.”

Trots dat je een steentje bijdraagt

Marc steunde de lancering van een merk van T-shirts in bio-ethisch katoen. “Ik was gecharmeerd door de modellen en materialen en vooral door de aanpak. In ruil voor mijn bijdrage kreeg ik een van de eerste modellen. Als ik dat T-shirt draag en iemand geeft mij een complimentje, dan vertel ik graag het verhaal dat erachter zit, de bedoelingen van de initiatiefnemers… Het gaat dus over veel meer dan een kledingstuk.”

Ook Ingrid houdt aan haar bijdrage een tevreden gevoel over. Zij steunde de lancering van een accessoire voor fervente joggers. “Omdat ik bij de eerste funders was, kreeg ik een mooie korting bij de aankoop van het product. Maar ik was in de eerste plaats trots dat ik aan de creatie ervan had bijgedragen. Als ik merk dat ook andere joggers het product dragen, denk ik graag dat ze dat ook een beetje aan mij te danken hebben.”

Dat je een goed gevoel bij je bijdrage moet hebben, beaamt ook Julie, die onlangs de lancering van een cd steunde. “Mijn bescheiden bijdrage van €10 leverde mij een screensaver, stickers en een masker van de held van het spektakel op, waaruit later de cd is voortgekomen…”. Sympathieke beloningen en het leuke gevoel dat je iets wezenlijks hebt bijgedragen. “Ik heb ook al eens geholpen om een magazine te publiceren dat ik leuk vond. Als je dan je naam in de lijst van funders ziet staan, ben je toch wel trots.”

Het gevoel dat het voor de goede zaak is en dat je stem gehoord wordt

Elise heeft graag het gevoel dat ze met haar bijdragen projecten steunt waar ze in gelooft, die belangrijk zijn voor haar. “Ik steun vooral projecten voor meer dierenwelzijn, vegetarische voeding of… kunst. Als eerder klassieke beloning zie je dan je naam op de funderslijst staan of krijg je een persoonlijk kaartje of cadeaubon. Ik hou er ook veel persoonlijke voldoening aan over, omdat ik heb bijgedragen aan een mooi en verantwoord project, in lijn met mijn waarden, waar ook anderen iets aan hebben.”

Ook Johanna blijft haar principes trouw met haar steun aan een project van fotojournalisten die een reportage in Afrika wilden voltooien. “Als beloning heb ik een schitterende foto ontvangen, maar ik vond het vooral mooi dat ik journalisten kon steunen op een moment dat de pers het zwaar heeft. Elk project dat ik steun, moet zinvol zijn, kaderen in mijn visie op de samenleving en de manier waarop die volgens mij moet evolueren. Tegelijk krijg je de kans om je stem te laten horen.”

Overtuigd? Probeer het dan ook eens! Er zijn zoveel ideeën die alleen maar op jou wachten om uitgevoerd te worden. €5 en enkele muiskliks zijn vaak al voldoende! Ontdek alle lopende crowdfundingprojecten.


Zie alle projecten
 
Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!