Zonder crowdfunding zou Eric er niet meer zijn...

Eric is de oudste robot van het Verenigd Koninkrijk. De conservator van het Science Museum in Londen wilde hem reconstrueren voor de expo 'Robots' die in februari 2017 plaatsvindt in het museum. Een wens die door de magie van crowdfunding in vervulling gegaan is.

Eric werd geboren in 1928. Hij is een van de eerste robots ter wereld en de allereerste die in het Verenigd Koninkrijk werd gebouwd. Tien jaar lang fascineerde hij Europa en de Verenigde Staten. Daarna verdween hij spoorloos. Niemand weet wat er van Eric geworden is. De robot bestond uit 45kg aluminium, had een recht lichaam en een vierkant hoofd en kon rechtstaan en zijn hoofd en armen bewegen. Verloren, gestolen of misschien gerecycled?

Eén ding is zeker: Eric mag niet ontbreken op de grote expo 'Robots' die in februari 2017 plaatsvindt in het Science Museum in Londen. Daarom kwam de conservator van het museum, Ben Russel, op een idee: een crowdfundingcampagne om Eric opnieuw tot leven te wekken. De bedoeling is hem exact na te bouwen zoals hij in 1928 werd ontwikkeld volgens de plannen die in het archief werden gevonden. In die tijd was Eric immers een echt technisch hoogstandje. Hij is een legende van de wetenschap, een stukje erfgoed dat we weer tot leven moeten brengen.

Zo gezegd, zo gedaan. Op 17 juni had Eric 51.813 pond (±€61.900) ingezameld. Maar liefst 16.800 pond meer dan gehoopt! Een robotica-expert heeft er drie maanden over gedaan om de nieuwe Eric te vervaardigen met industrieel afval. Inderdaad, Eric is dus ook een ecologische robot.

Na de expo 'Robots' zal Eric de wereld rondreizen. Daarna krijgt hij een plaatsje in de permanente collectie van het Science Museum in Londen. Hopelijk geraakt hij deze keer de weg niet kwijt of wordt hij niet gestolen!

Over crowdfunding bestaan heel wat mooie verhalen. Dit is er een van. Het bewijs dat een project dat voor sommigen te gek lijkt voor woorden, voor anderen een hele stap vooruit kan betekenen. En bij crowdfunding gaat het soms vooral om... durven!

Heb jij ook een te gek project? Aarzel niet langer en dien je project in.

Vragen over dit project?

Vind het aantwoord op het Help & Support forum.

Go!