Dé manier om geld bijeen te krijgen voor jouw project?
Schakel het grote publiek in!

Bekijk projecten per categorie

FAQ

Wat is crowdfunding? - +

Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te (laten) financieren door het grote publiek. Het idee erachter is dat een grote groep mensen (“the crowd” = “de massa”) met kleine bedragen samen een groot project kan realiseren. Maar opgepast, je hebt crowdfunding en crowdfunding…

Er zijn 4 soorten crowdfunding:

  1. Via giften (donation crowdfunding): het publiek doneert geld zonder dat er iets voor in ruil verwachte wordt.
  2. Via een beloning (reward crowdfunding): het publiek doneert geld en ontvangt in ruil een niet-financiële beloning, zoals een product of een dienst.
  3. Via een lening (lending crowdfunding): het publiek wordt schuldeiser (met andere woorden eigenaar van de schuld) van het bedrijf en verwacht een terugbetaling van het geïnvesteerde bedrag, met interest.
  4. Via kapitaalinvestering (equity crowdfunding): het publiek wordt aandeelhouder van het bedrijf.

Ulule houdt zich bezig met de eerste twee vormen van crowdfunding: met giften en met beloningen.

 
Wat is Ulule? - +
Ulule is een platform gebaseerd op beloningen en giften. Ze zorgt ervoor dat internetgebruikers tal van projecten, zowel ondernemend, creatief als solidair, kunnen steunen.

Op Ulule financiert de internetgebruiker een project (hij wordt “funder”). In ruil ontvangt hij een niet-financiële beloning, meestal evenredig met het betaalde bedrag. Hij kan er ook voor kiezen om niets te ontvangen. Opgepast, de funder krijgt enkel zijn beloning als het project dat hij steunt ook werkelijk de financieringsdoelstelling heeft opgehaald. Is dit niet het geval, dan krijgt de initiatiefnemer geen geld en wordt de funder automatisch terugbetaald.

Je hebt het begrepen. Op Ulule moet een crowdfundingcampagne 100% van de financieringsdoelstelling ophalen vooraleer de initiatiefnemer zijn geld ontvangt. Dit is het zogenaamde «alles of niets» principe. Want het uiteindelijke doel van Ulule is dat er zoveel mogelijk projecten gerealiseerd worden!
Wie is Ulule? - +
Ulule is de grootste Europese speler op het vlak van crowdfunding. Sinds de lancering in oktober 2010 heeft Ulule al tienduizenden projecten helpen financieren, en dit dankzij meer dan 1 miljoen leden uit meer dan 183 landen! Kortom, het is een belangrijke partner met een uitgebreide community en heel wat ervaring op het vlak van crowdfunding. Bovendien kunnen initiatiefnemers van Ulule projecten rekenen op een vergaande ondersteuning.

Elk project, dat ingediend wordt op Ulule, wordt grondig bekeken door hun experts. Ze geven een antwoord op al je vragen en helpen je, voordat je je project online plaatst, bij de omschrijving van je project door de sterktes ervan in de verf te zetten.
Wie mag Ulule gebruiken? - +
Als je ouder bent dan 18 jaar, ongeacht je nationaliteit en je woonplaats waar ook ter wereld, kan je een Ulule project financieren.

Als initiatiefnemer van een project, moet je over een Belgische bankrekeningbeschikken. That’s it! Of je nu particulier bent, zelfstandige, een bedrijf of een vzw, iedereen kan een project indienen op Ulule.
Hoe kan ik een project steunen? - +
Het is echt heel eenvoudig. Maar vooraleer we alles uit de doeken doen, weet dat je bijdrage pas wordt doorgestort aan de initiatiefnemer als 100% van de financieringsdoelstelling werd binnengehaald. Is dit niet het geval, dan wordt je bijdrage teruggestort.

Dit gezegd zijnde, wat moet je doen om een project te steunen:

  • klik op de knop “Fund” op de projectpagina;
  • kies je beloning. Je vindt een overzicht van de beloningen op elke projectpagina.
Wat heb je nodig? Een gewone debetkaart en je bent vertrokken! Betalen met je kredietkaart (Visa en MasterCard) kan ook.
Wordt mijn project automatisch geselecteerd? - +

Neen. Om in aanmerking te komen, moet een Ulule project:

  • ondernemend, creatief of solidair zijn,
  • een maatschappelijk draagvlak hebben, wat betekent dat het project niet enkel iets oplevert voor de initiatiefnemer. Zo kan je bijvoorbeeld niet de verbouwingen aan je huis laten financieren op Ulule. Een huis verbouwen tot kinderdagverblijf kan dan weer wel,
  • effectief gerealiseerd worden.

Terwijl bepaalde platformen alle projecten aanvaarden, ongeacht de kwaliteit of haalbaarheid ervan, geeft Ulule de voorkeur aan selectie. Elk project wordt sowieso geanalyseerd door een project manager van Ulule. Hij bekijkt of het project beantwoordt aan de criteria van het platform en checkt de geloofwaardigheid van het project en de initiatiefnemer.

Uiteindelijk betekent deze selectie een meerwaarde voor iedereen. De initiatiefnemer verliest geen tijd aan projecten zonder potentieel en de funders zijn zeker dat het project dat ze financieren, wel degelijk kans heeft om gerealiseerd te worden.

Heb je een idee? Dien je project in op Ulule.

 
Hoeveel kost het opzetten van een Ulule campagne? - +
Je betaalt niets voor het opzetten van je campagne, noch voor het persoonlijk advies en de ondersteuning van de coaches. De Ulule commissie wordt pas geïnd als je project de financieringsdoelstelling heeft binnengehaald. Raak je niet aan de doelstelling? Dan betaal je geen kosten!
Is er een minimum- en maximumbedrag om een campagne te lanceren? - +
Het vooropgestelde bedrag voor een project op Ulule is minimum €1 en er is geen maximum bedrag.

Een vraag zonder antwoord? Onmogelijk!

Ik help je graag verder op het Help & Support forum.

Francesca

Op het Help & Support forum vind je het Hello crowd! team, maar ook initiatiefnemers en funders van projecten. Kortom, het is thé place to be voor een antwoord op al je vragen.

Vlieg er meteen in

Dien nu je project in of laat je inspireren vooraleer je van start gaat!